«Έφυγε» η πρώτη αρχηγός της Εθνικής Γυναικών Ασπασία Ζαπουνίδου

Το ελληνικό μπάσκετ είναι πιο «φτωχό» μετά την απώλεια της Ασπασίας Ζαπουνίδου, που έμεινε στην ιστορία ως Δήμητρα ή «Μήτσος».
Η Ζαπουνίδου ήταν η αρχηγός της Εθνικής Γυναικών στον «παρθενικό» στην ιστορία της αγώνα με αντίπαλο τον Λίβανο (68-32) στις 15 Απριλίου 1958.
Σε ηλικία 16 ετών, το 1950, ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τον αθλητισμό στην ομάδα βόλεϊ του Εσπέρου Καλλιθέας, καθώς το πατρικό σπίτι της ήταν επί τους οδού Θησέως. Όταν έμαθε ότι ο Πανιώνιος είχε γυναικεία ομάδα μπάσκετ, πήγε στην ομάδα της Νέας Σμύρνης.
Αμέσως έγινε η καλύτερη παίκτρια και οδήγησε τον Πανιώνιο στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος Αθηνών – Πειραιώς. Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, η γυναικεία ομάδα των «κυανέρυθρων» διαλύθηκε.
Η Ζαπουνίδου συνέχισε στην Αθλητική Ένωση Αμπελοκήπων και το 1958 στον πρώτο αγώνα της Εθνικής Γυναικών στην ιστορία έκανε την τελευταία της εμφάνιση.
Είχε δύο κόρες. Την Παναγιώτα Παπαζήση και την Νένα Παπαζήση, που έπαιξε μπάσκετ σε Τρίτωνα, Παγκράτι. Η Παναγιώτα της είχε χαρίσει δύο εγγονάκια: Τον Δημήτρη και την Αλεξάνδρα.
«Ευχαριστώ πολύ τον Σύλλογο Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας, που με τίμησε για την προσφορά μου, προσφορά, που άλλοι έχουν ξεχάσει», είχε δηλώσει στο παρελθόν.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΑΚΕ και ο πρόεδρος του κ. Μιχάλης Κυρίτσης εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλεια της Ασπασίας Ζαπουνίδου και τα ειλικρινή συλλυπητήρια τους στην οικογένεια της εκλιπούσας.
Ο Θεός να την αναπαύσει.
Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί αύριο, 25 Ιανουαρίου 2024, στις 11:30 στο κοιμητήριο των Αγίων Αναργύρων.
Posted in Ανακοινώσεις.