Ο θρίαμβος της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του ’87 ήταν πεντακάθαρος

Ο θρίαμβος της Εθνικής ομάδας του 1987, η κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ευρώπης είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του παγκόσμιου αθλητισμού.

Κανείς δεν περίμενε τότε ότι μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα χωρίς μεγάλο παρελθόν αθλητικών διακρίσεων θα κατάφερνε να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης ξεπερνώντας υπερδυνάμεις όπως η ενωμένη Γιουγκοσλαβία και η ενωμένη Σοβιετική Ένωση.

Ο θρίαμβος του 1987 δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, ούτε ένα αποτελέσματα συγκυριών. Ο άθλος της Εθνικής δικαιώθηκε από την μετέπειτα πορεία του ελληνικού μπάσκετ.

Η Εθνική ομάδα νίκησε ξανά την Σοβιετική Ένωση το 1989, κατέκτησε την δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ και ακολούθησαν δεκάδες επιτυχίες και τρόπαια σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο.

Το 1987 αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για το ελληνικό μπάσκετ, αλλά για τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Άλλαξε την ροή των πραγμάτων για τον αθλητισμό της πατρίδας μας.

Η προσπάθεια σπίλωσης της επιτυχίας του ’87 είναι ανεπιτυχής και στερείται κάθε σοβαρότητας. Μετά 34 χρόνια θυμούνται κάποιοι «γεγονότα» για τα οποία δεν είχαν μιλήσει μέχρι σήμερα. Οι «αποκαλύψεις» τους, επίσης, αφορούν ανθρώπους που έχουν «φύγει» από την ζωή, δεν μπορούν να αντιδράσουν και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Καμία απόδειξη, κανένα στοιχείο δεν καταθέτουν.

Τον ελληνικό αθλητισμό δεν τον αφορούν οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις, εθνοτήτων που αποτελούσαν την Σοβιετική Ένωση. Ας λύσουν τα προβλήματα τους χωρίς να εμπλέκουν την Ελλάδα.

Οι Έλληνες φίλαθλοι όλων των ηλικιών πρέπει να γνωρίζουν ότι ο θρίαμβος της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του ’87 ήταν πεντακάθαρος και θα αποτελεί όσο χρόνια και εάν περάσουν πηγή έμπνευσης για την ελληνική κοινωνία.

Αποτελεί, επίσης, παράδειγμα ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να πετύχουν «θαύματα»! Τίποτε και κανείς δεν μπορεί να σπιλώσει το ’87!

Ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Κυρίτσης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας

Posted in Ανακοινώσεις.